Alles over voordeurcamera's - welke past bij jouw huis?

Alles over voordeurcamera’s – welke past bij jouw huis?

Een voordeurcamera kan een handige manier zijn om je huis extra te beveiligen. Met een voordeurcamera kun je zien wie er voor de deur staat zonder dat je zelf hoeft te openen. Ook kan een voordeurcamera als preventie werken tegen inbrekers. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten voordeurcamera’s verkrijgbaar. In dit artikel bekijken we welke voordeurcamera’s er zijn en welke past bij jouw huis.

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een voordeurcamera. Allereerst is het belangrijk om een budget vast te stellen. Voordeurcamera’s variëren sterk in prijs. Ook moet je nadenken over de functies die je belangrijk vindt, zoals nachtzicht en bewegingsdetectie. Daarnaast is het design van de camera ook belangrijk, je wilt natuurlijk dat deze goed past bij je huis.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten voordeurcamera’s die er zijn en welke het beste bij jouw huis past. Ook geven we tips over de installatie en bekijken we enkele veelgestelde vragen over voordeurcamera’s.

Soorten voordeurcamera’s

Draadloze voordeurcamera

Een draadloze voordeurcamera is het makkelijkst te installeren. Deze camera hoef je enkel op te hangen en draadloos te verbinden met je wifi-netwerk. Draadloze voordeurcamera’s werken op batterijen die je een paar keer per jaar moet opladen of vervangen. Ze bieden over het algemeen dezelfde functies als bedrade camera’s, zoals nachtzicht en bewegingsdetectie.

Bedrade voordeurcamera

Een bedrade voordeurcamera sluit je aan op je elektriciteitsnetwerk en ethernetkabel. Dit is iets meer werk bij de installatie, maar je hoeft je geen zorgen te maken over het opladen van batterijen. Bedrade camera’s bieden over het algemeen betere prestaties en zijn vooral geschikt als je de camera 24/7 wilt gebruiken.

Camera met intercom

Sommige voordeurcamera’s hebben ook een ingebouwde intercomfunctie. Hiermee kun je via de camera praten met bezoekers voor je deur, zelfs als je niet thuis bent. Dit is handig als je bijvoorbeeld een pakketje verwacht en instructies wilt geven over waar dit neergelegd kan worden.

Camera met sirene

Voor extra veiligheid kun je kiezen voor een voordeurcamera met een ingebouwde sirene. Deze sirene gaat af als de bewegingssensor wordt geactiveerd en kan indringers afschrikken. Let er wel op dat de sirene niet te gevoelig is, anders gaat deze continue onbedoeld af.

Tips bij installatie

Hoe je je nieuwe voordeurcamera het beste kunt installeren, hangt af van het type. Draadloze voordeurcamera’s kun je eenvoudig zelf ophangen met de meegeleverde montageplaat. Let hierbij op dat de camera stabiel hangt en niet heen en weer zwaait in de wind.

Voor een bedrade voordeurcamera heb je waarschijnlijk een professional nodig. Deze moet de bedrading aanleggen en de camera aansluiten. Kies een goede plek uit waar de camera een breed beeld heeft en weinig snel uit het zicht verdwijnt.

Bij beide typen voordeurcamera is het aan te raden deze op ooghoogte te installeren. Zorg ook dat de camera enigszins uit het zicht hangt, zodat bezoekers niet direct in de camera kijken. Test voor het echt gebruik of de beeldhoek goed is en pas deze zo nodig aan.

Type camera Kenmerken Installatie Prijs
Draadloze camera – Werkt op batterijen
– Makkelijk zelf te installeren
– Minder goede beeldkwaliteit
Eenvoudig zelf ophangen €50 – €150
Bedrade camera – Aangesloten op stroom en internet
– Betere beeldkwaliteit
– Continu opname mogelijk
Installatie door professional €100 – €350
Camera met intercom – Ingebouwde intercom
– Kunnen praten met bezoekers
Afhankelijk van type €150 – €400
Camera met sirene – Ingebouwde sirene
– Extra afschrikmiddel
Afhankelijk van type €100 – €300

Veelgestelde vragen

Heeft een voordeurcamera een goede beeldkwaliteit?

Dit verschilt per camera, maar over het algemeen hebben voordeurcamera’s een redelijk tot goede beeldkwaliteit. Vaak kunnen ze beelden opnemen in HD of full HD. Ook hebben de meeste camera’s nachtzicht voor beelden bij weinig licht. Let bij de aanschaf op de resolutie en beeldkwaliteit.

Kan ik de beelden op afstand bekijken?

Bij de meeste voordeurcamera’s kun je de live beelden bekijken via een app op je smartphone. Ook opgeslagen beelden kun je vaak terugkijken. Dit werkt draadloos via je wifi-netwerk. Sommige systemen ondersteunen ook het bekijken via een webportal.

Heeft een voordeurcamera genoeg opslag?

Dit verschilt per fabrikant en model. Goedkope camera’s hebben vaak een micro-SD kaartslot voor lokaal opnemen. Duurdere systemen kunnen de beelden opnemen in de cloud. Controleer van tevoren de opslagopties en of dit genoeg is voor jouw gebruik.

Kan ik meldingen ontvangen bij beweging?

De meeste voordeurcamera’s sturen een melding naar je smartphone als ze beweging detecteren. Vaak kun je instellen in welke zones je wel/niet bewegingsmeldingen wilt ontvangen. Sommige systemen waarschuwen alleen als het een persoon detecteert en negeren beweging door bijvoorbeeld een voorbijlopende auto.

Conclusie

Er zijn dus veel verschillende soorten voordeurcamera’s om uit te kiezen. Belangrijk is om goed na te denken over je wensen qua functies, installatie en budget. Met de juiste voordeurcamera kun je je huis extra beveiligen en heb je altijd zicht op je voordeur, ook als je er zelf niet bent. Vergelijk daarom goed de opties en lees reviews voordat je een definitieve keuze maakt.