Triggerpoint therapie kan een effectieve herstelmethode zijn

Triggerpoint therapie kan een effectieve herstelmethode zijn

Triggerpoint therapie is de laatste jaren steeds populairder geworden als effectieve behandelmethode voor het verlichten van spierpijn. Triggerpoints zijn pijnlijke verkrampingen in de spieren die voor veel ongemak kunnen zorgen. Gelukkig kan triggerpoint therapie vaak verlichting bieden.

Tijdens een triggerpoint behandeling wordt er druk uitgeoefend op de triggerpoints in de spieren. Dit gebeurt meestal met de vingers, duimen of ellebogen. Soms worden er ook speciale massage apparaten gebruikt. Het is de bedoeling om de druk geleidelijk op te voeren totdat de pijn verdwijnt.

In dit artikel leggen we uit wat triggerpoint therapie inhoudt, wat de voordelen zijn en voor wie het geschikt is. Lees snel verder voor alle informatie over deze veelbelovende behandelmethode!

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn hypergevoelige verkrampingen in de spieren. Ze voelen aan als harde knobbels van 1 tot 3 cm groot. Triggerpoints kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen, maar zitten vaak in de schouders, nek, onderrug en kuiten.

Deze verkrampingen kunnen verschillende klachten veroorzaken:

 • Pijn op de plaats van de triggerpoint of uitstralende pijn
 • Stijfheid en verminderde beweeglijkheid
 • Een branderig of tintelend gevoel
 • Krachtsverlies
 • Vermoeidheid

Triggerpoints ontstaan vaak door overbelasting van de spieren, slechte houding, stress, inactiviteit of een trauma. Ze blijven vaak langere tijd aanwezig en kunnen steeds terugkeren. Gelukkig kan triggerpoint therapie hier vaak verlichting in bieden.

Hoe werkt triggerpoint therapie?

Bij triggerpoint therapie wordt er druk uitgeoefend op de triggerpoints. Dit gebeurt stapsgewijs met de vingers, duimen of ellebogen. De druk wordt langzaam opgevoerd tot een niveau dat nog comfortabel aanvoelt. Dit wordt enkele minuten volgehouden, waarna de druk weer langzaam wordt afgebouwd.

Het is normaal dat dit in het begin pijnlijk of oncomfortabel aanvoelt. Naarmate de triggerpoint ontspant, neemt de pijn af. Vaak voelen patiënten direct een verlichting van de klachten na de eerste behandeling. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig voor blijvend resultaat.

Soms kan de therapeut ook schuddende of strekkende bewegingen maken om de spier te ontspannen. Ook kunnen er speciale massageapparaten ingezet worden. De druk hiervan kan nauwkeurig worden afgesteld.

Triggerpoint therapie wordt vaak gecombineerd met oefentherapie, ontspanningsoefeningen of posturale training. Zo kan de oorzaak van de triggerpoints ook worden aangepakt voor blijvend resultaat.

Voordelen van triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie kent verschillende voordelen. De behandeling is meestal goed te verdragen en niet invasief. Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

 • Verlicht spierpijn
 • Verbetert de doorbloeding
 • Vermindert stijfheid
 • Herstelt de beweeglijkheid
 • Voorkomt terugkerende triggerpoints
 • Verbetert de houding
 • Verhoogt de energie

Uit onderzoek is gebleken dat triggerpoint therapie effectief is in het verlichten van acute en chronische spierpijn. Ook verbetert het vaak de functie van de spieren en gewrichten. Dit komt doordat de doorbloeding en voeding van de spieren verbetert tijdens de behandeling.

Bovendien helpt het om herhaling te voorkomen. Door de onderliggende oorzaken, zoals verkeerde houding of overbelasting, ook aan te pakken, keren de triggerpoints minder snel terug.

Voor wie is triggerpoint therapie geschikt?

Triggerpoint therapie kan effectief zijn bij verschillende doelgroepen, zoals:

 • Mensen met chronische spierpijn
 • Mensen met een blessure, bijvoorbeeld tennisarm
 • Mensen met nek- of rugpijn
 • Sporters met spierverkrampingen
 • Mensen met fibromyalgie

Ook als aanvulling op fysiotherapie of na een operatie kan triggerpoint behandeling helpen om klachten te verminderen en het herstel te bevorderen. Overleg altijd eerst met een arts of therapeut of deze behandeling geschikt is in jouw situatie.

Onderwerp Samenvatting Extra informatie
Wat zijn triggerpoints? Pijnlijke verkrampingen in de spieren van 1-3 cm groot. Kunnen zorgen voor pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid. Komen vaak voor in schouders, nek, onderrug en kuiten.
Hoe ontstaan ze? Door overbelasting van spieren, verkeerde houding, stress, inactiviteit of trauma. Blijven lang aanwezig en keren vaak terug.
Hoe werkt de therapie? Druk uitoefenen op de triggerpoints met vingers, duimen of ellebogen. Druk geleidelijk opvoeren en vasthouden. Soms ook schuddende of strekkende bewegingen. Apparaten kunnen helpen.
Voordelen Verlicht pijn, verbetert doorbloeding en beweeglijkheid. Voorkomt terugkeren van triggerpoints. Onderzoek wijst op effectiviteit bij acute en chronische pijn.
Voor wie geschikt? Mensen met spierpijn, blessures, rugpijn. Sporters met kramp. Kan ook na operatie helpen. Overleg altijd eerst met arts of therapeut.
Aantal behandelingen 30-60 minuten per sessie, 6-12 sessies verspreid over enkele weken. Resultaat vaak al na 1ste behandeling, volledig effect kan maanden duren.

Veelgestelde vragen

Doet triggerpoint therapie pijn?

Triggerpoint therapie kan in het begin pijnlijk of oncomfortabel aanvoelen. Dit komt door het stimuleren van de triggerpoints. Na verloop van tijd neemt de pijn af naarmate de spieren ontspannen. De therapie wordt altijd op een comfortabele manier uitgevoerd.

Hoe lang duurt een triggerpoint behandeling?

Een sessie duurt meestal 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal triggerpoints en de grootte van het te behandelen gebied. Over het algemeen zijn 6 tot 12 sessies nodig verspreid over een aantal weken.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

Triggerpoint therapie is over het algemeen veilig als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Soms kan een behandeling tijdelijk spierpijn of stijfheid veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen blauwe plekken ontstaan. Overleg met een arts als je bezorgd bent over mogelijke bijwerkingen.

Wanneer zie je resultaat?

Meestal ervaren mensen al na de eerste behandeling enige pijnverlichting. Volledige ontspanning van hardnekkige triggerpoints kan echter weken of maanden duren. Voor blijvende resultaten is het belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken.

Conclusie

Triggerpoint therapie is een effectieve en veilige behandeling om spierpijn te verlichten. Door druk uit te oefenen op triggerpoints kunnen de spieren zich ontspannen. Dit herstelt de normale functie van de spieren en vermindert klachten als pijn, stijfheid en krachtsverlies.

De behandeling is geschikt voor mensen met chronische of acute spierpijn. In combinatie met oefeningen en houdingscorrectie kan triggerpoint therapie zorgen voor langdurige verlichting. Overleg met een therapeut of deze behandeling geschikt is in jouw specifieke situatie.